Pillanat Pszicho

Ambrózi Kata

Ambrózi Kata

Hogy jön a pszichológia a pókerhez? - Gus Hansen története

2016. április 08. - Ambrózi Kata

gus-hansen.jpg

Gus Hansen története remekül példázza, hogy a játékban vitathatatlan szerepe van a pszichológiának. Egy kiváló profi játékos, aki jelenleg is Dánia minden idők élő versenyein legtöbbet nyert játékosa több, mint 11 millió USD-vel. Jelenleg ő az online póker legnagyobb vesztese közel 6 millió USD-vel 2014-ben. Több sikerkönyv szerzője, sok játékost vezetett be a stratégiai tudásába és tapasztalataiba. Saját elmondása alapján a veszteségének egyik oka lehet a tudásának a kopottsága. Sokan megelőzhették az idők folyamán őt tudásban és azon gondolkodik, hogy a sajátját is fel kell frissítenie, ha még versenyben akar maradni, vagy alacsonyabb szinteken kell játszania. Ő maga elkezdhet új stratégiákat alkotni, emellett pedig egy pszichológus, segítheti ennek a karrier-törésnek a feldolgozását. Nagyban könnyíthetné a továbblépést, a stigma letevését, egy tiszta lap elővételét.  

Másrészről veszteségeiben annak is lehet szerepe Gus Hansen szerint, hogy nagy problémája a „tilt” (tiltnek nevezik az jelenséget, amikor valakit elkap egy vesztőszéria, amiből képtelen kikeveredni, mert idegessé válik és egyre lentebb húzza önmagát, a többiek pedig kihasználják ezt). Tehát nem tud mit kezdeni idegességével. Ebben az esetben óriási szerepe lehetne egy pszichológusnak Gus Hansen mellett abban, hogy segítsen neki megtanulni kezelni az indulatait.

A pszichológia fontosságát a pókerben érdekes módon nem a pszichológiai szakirodalomból érezhetjük elsősorban, hanem a nem pszichológus végzettségű, de profi pókerjátékosok által írt könyvekből. Teljesen mindegy, milyen típusú könyvet veszünk a kezünkbe, mindegyik közel hasonlóképpen (másképp hangsúlyozza vagy más a könyv felépítése, célja) állítja, hogy a nyereséges pókerhez kétféle készség szükséges: az egyik matematikai, a másik pszichológiai. Itt a pszichológiai készségek alatt többek között emberismeretet, testbeszéd olvasását, empátiát, a játékstílusokhoz való alkalmazkodást értik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ambrozikata.blog.hu/api/trackback/id/tr118559182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása