Pillanat Pszicho

Ambrózi Kata

Ambrózi Kata

Apa, hol vagy?

2016. április 04. - Ambrózi Kata

papaoutai.png

Erős érzelmeket közvetít Stormae - Papaoutai című dala, egy kisfiúról, aki hiányolja az apukáját. Rengeteg kérdés, vád hangizk el, ami beletörődéssel (azonosulással?) végződik. Mert hát mit is lehet azokkal az apákkal kezdeni, akik valamiért nincsenek ott gyermekük életében fizikailag vagy lelkileg? 

A dalszöveg szabadabb fordítása: 
Mondd meg, honnan jött, akkor tudni fogom, hová tartok. 
Anya azt mondja dolgozni jó. Jobb, mint rossz társaságban lenni, nem?
Hol van az apád? Hol vagy apa?
Már vagy ezerszer megszámoltam az ujjaimat. 
Hiszed vagy sem, lejön az idő, amikor már nem hiszünk többé.
Mindannyian apák leszünk, mindannyian eltűnünk. 
Szeretve leszünk vagy utálni fognak?
Mondjátok meg, ki adott életet a felelőtleneknek? (apáknak) 
Mindenki tudja, hogyan kell gyereket csinálni, de senki, miképp apát...
Édesapám, mondd merre bújkálsz?
Anélkül, hogy beszélnék vele, tudja, hogy nem jól megy ez így.
Hol vagy, hol vagy, hol vagy, apa? Hol vagy? ... sokszor ismételve
(szöveg ford. innen)

Olyan szépen ábrázolják, ahogyan a gyerek lázad, haragszik, számonkér, majd mindent megtesz apja figyelmének elnyeréséért.

Ebben az esetben minden hasztalan, pedig a gyerek erején felül teljesít. Sokszor van ez így az életben is. A gyermeknek szüksége van a szüleire, de itt most az apáról van szó. Még azt a kapcsolatot is irigykedve figyeli, ahol az apa bántja a fiát. Egyszerűen azért, mert neki még ilyen sincs.
Annyira érdemtelen vagyok, hogy nem lehet szerető apám? Mi rosszat tettem, hogy nem foglalkozol velem? Ha te nem szeretsz, ki fog? Biztosan valamit elrontottam, ezért nem szeretsz. Akkor mindent megteszek a figyelmedért! Vágyom a szeretetedre, minden áron... azonosulok is, követlek, utánozlak... Mi mást tehetek? Ezt látom. Egyszer belőlem is apa lesz...

Csak torokgombóccal tudom meghallgatni ezt a számot, rengeteg olyan gyerek van, akiket elhagytak, vagy nem megfeleően nevelnek. És a gyerekek, akik ezt a sorsot a legkevésbé érdemlik meg. 

A fenti gondolatfelhőt az alábbi dal ihlette. Elkaptak az érzések, és hagytam, hogy csapongjanak. Sok igazság van benne, de nagyon egyoldalúan a dalra vonatkozattam. És bár ezek a kérdések most a dalról szólnak, az életben a súlyosan elhanyagolt, vagy valamilyen okból elhagyott, magárahagyott (pl.: nevelőotthonos gyerekek) stb. gyerekekben is hasonló kérdések merülhetnek fel, vagy épülhetnek be a tudatalattijukba. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ambrozikata.blog.hu/api/trackback/id/tr818554834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása