Pillanat Pszicho

Ambrózi Kata

Ambrózi Kata

Relaxáció gyerekeknek - dühkezelés

2020. június 03. - Ambrózi Kata

Hogyan kezdjünk relaxálni?

meditation.jpg
Hogyan érdemes nekiülni a tudatos jelenlét tevékenységeknek? A különféle relaxációs-, légző-, és meditációs gyakorlatoknak?
A tudatos jelenlét azt jelenti, amikor elengedjük a múlton való rágódásainkat és a jövőtől való szorongásainkat. Ezeket a jelen állapotunkra fókuszáló figyelemmel helyettesítjük. Ezt a figyelmünket pedig a különféle relaxációs és meditációs gyakorlatokkal erősíthetjük és tanulhatjuk meg irányítani. Hiszen, ha belegondolunk, akkor a jelen pillanatban jellemzően éppen nem fenyeget bennünket semmi veszély.

"Én most itt ülök a laptopom előtt törökülésben, gépelem ezeket a sorokat. A szemem kicsit fáradt, erős a monitor fénye. A derekamat jól támasztja a székem támlája és ha pont egyenesen ülök, akkor nem fáj a bal vállam. Nyugodtan veszem a levegőt és a következő mondaton gondolkodok. Figyelem, ahogy az ujjbegyeim érintik a billentyűket, a körmöm néha megkoccan rajtuk. Hallom, ahogy a gyerekeim a háttérben játszanak. Az előttem levő ablakon kinézve látom, ahogy a szél lengeti a magas fák ágait...belekortyolok a kávémba, jól esik a meleg ital, az íze, illata... most iszom még egyet belőle...melegíti a kezemet a bögre, jól esik..."   (lehetne még cifrázni, vagy egy-egy pillanaton hosszabban elidőzni...végigmenni minden érzékszerven és pontosabb megfigyeléseket tenni)

Ez az én jelen állapotom röviden. Nem azon aggódok, hogy mit készítsek vacsorára, vagy, hogy mekkora sikere lesz a videómnak, elrontottam-e benne valamit és mit csinálhattam volna még jobban... Annak majd akkor jön el az ideje, ha a következő videón fogok munkálkodni. Tehát annak is meg lesz a maga ideje.

A tudatos jelenlétben csak a mostban vagyunk. 
A gyakorlatok pedig arra edzenek bennünket tulajdonképpen, hogy képesek legyünk a mókuskerékből kipillantani és meg-megállni. Sőt, hogy mi irányítsuk azt a bizonyos mókuskereket, mi irányítsuk a saját figyelmünket. És ne hagyjuk elsodorni magunkat a teendők, aggodalmak és szorongások áradatában. 
mindfulness.jpg
Hogy kezdjük a gyakorlatot?
Üljünk le egy kényelnes, stabil székre. Lazítsuk el a testrészeinket. A talpaink biztosan érintsék a talajt kis terpeszben. A karunkat tehetjük a törzsünk mellé, kezünk a combunkon vagy ölünkben kényelmesen pihen. A végtagjaink soha ne legyenek keresztbe. Hátunk egyenes, finoman támaszkodhat a szék támlájának, de inkább mi magunk tartsuk meg a gerincünket. Fejünket is egyenesen tartsuk, előre nézzünk. Egész testünkkel egyfajta méltóságteljességet sugározzunk. Biztonságos érzést ad a talaj, a gerincünk tartása.
A levegőt lassan vegyük orron át. A vállaink legyenek nyugalomban leengedve, mintha egy-egy madárka ülne rajtuk. Ne emelkedjenek fel. Próbáljuk minél mélyebbre venni a levegőt, hogy a hasunk emelkedjen a mellkasunk helyett. Ha a mellkasba vesszük a levegőt, akkor a vállaink is megemelkednek, ami nem lesz annyira hatásos. Az orron át szívjuk be és ki a levegőt és a levegő áramlásának érzéseire tereljük figyelmünket. Kövessük az útját attól a ponttól, hogy megérkezik az orrunkba, megtölti az orrüregünket, leáramlik a gégénken át egészen mélyen a hasunkba... majd vissza. A figyelmünk csak azon van, hogyan áramlik testünkben a levegő és ez milyen érzést, érzetet kelt bennünk. A különféle gyakorlatok itt adnak majd mindenféle figyelemirányítási lehetőséget, de a kiindulási pont mindig a helyes lélegzés. 
Bármilyen gyakorlat végzése közben hagyjuk megtörténni az érzéseinket, a gondolatainkat. Ne elemezzük őket, ne ítéljük meg őket. Ennek nem most van itt az ideje, engedjük el őket tovasiklani. Mintha egy kényelmes távolból csupán szemlélődnénk. És hagyjuk, ahogy a feszültség a kiáramló levegővel együtt távozzon belőlünk. 
meditate-1851165_1920.jpg
Nos, ez az alapkoncepció a meditációhoz és a különféle relaxációs gyakorlatokhoz. De ezek persze sokfélék, egymástól eltérőek, így számtalan tapasztalásra, figyelmi fókuszra adnak nekünk lehetőséget. 
Kellemes tudatos jelenlétet kívánok nektek!
Be-kettő-három-négy...Ki-kettő-három-négy...

Képek:

A verbális bántalmazás hosszútávú következményei

woman-1006102_1920.jpg

Szidás, káromkodás, ordibálás, hibáztatás, sértegetés, fenyegetőzés, kigúnyolás, méltóság aláásása, kritizálás... hasonlóan káros hatással lehetnek az elszenvedőre, mint a fizikai- vagy szexuális- és más bántalmazások. Erről viszont kevesebbet beszélünk, nagyon kevéssé észrevehető és nehéz jelenteni is, hisz milyen külsérelmi nyomokat lehetne regisztrálni?

Tovább

A bántalmazó kapcsolat jelei


sydney-sims-519706-unsplash.jpg

Készítettem egy összeállítást a leggyakoribb jelekről, amik figyelmeztethetnek bennünket, hogy bántalmazottak vagyunk egy kapcsolatban. Sokszor maradnak „láthatatlanok”, észrevétlenek az alábbi jelek, annak ellenére, hogy olyan evidensnek tűnnek. Az áldozatok sokszor hosszú időn keresztül észre sem veszik, hogy bántalmazottak. Figyeljünk egymásra! 

Tovább
süti beállítások módosítása