Pillanat Pszicho

Ambrózi Kata

Ambrózi Kata

Hogyan kezdjünk relaxálni?

2020. április 21. - Ambrózi Kata
meditation.jpg
Hogyan érdemes nekiülni a tudatos jelenlét tevékenységeknek? A különféle relaxációs-, légző-, és meditációs gyakorlatoknak?
A tudatos jelenlét azt jelenti, amikor elengedjük a múlton való rágódásainkat és a jövőtől való szorongásainkat. Ezeket a jelen állapotunkra fókuszáló figyelemmel helyettesítjük. Ezt a figyelmünket pedig a különféle relaxációs és meditációs gyakorlatokkal erősíthetjük és tanulhatjuk meg irányítani. Hiszen, ha belegondolunk, akkor a jelen pillanatban jellemzően éppen nem fenyeget bennünket semmi veszély.

"Én most itt ülök a laptopom előtt törökülésben, gépelem ezeket a sorokat. A szemem kicsit fáradt, erős a monitor fénye. A derekamat jól támasztja a székem támlája és ha pont egyenesen ülök, akkor nem fáj a bal vállam. Nyugodtan veszem a levegőt és a következő mondaton gondolkodok. Figyelem, ahogy az ujjbegyeim érintik a billentyűket, a körmöm néha megkoccan rajtuk. Hallom, ahogy a gyerekeim a háttérben játszanak. Az előttem levő ablakon kinézve látom, ahogy a szél lengeti a magas fák ágait...belekortyolok a kávémba, jól esik a meleg ital, az íze, illata... most iszom még egyet belőle...melegíti a kezemet a bögre, jól esik..."   (lehetne még cifrázni, vagy egy-egy pillanaton hosszabban elidőzni...végigmenni minden érzékszerven és pontosabb megfigyeléseket tenni)

Ez az én jelen állapotom röviden. Nem azon aggódok, hogy mit készítsek vacsorára, vagy, hogy mekkora sikere lesz a videómnak, elrontottam-e benne valamit és mit csinálhattam volna még jobban... Annak majd akkor jön el az ideje, ha a következő videón fogok munkálkodni. Tehát annak is meg lesz a maga ideje.

A tudatos jelenlétben csak a mostban vagyunk. 
A gyakorlatok pedig arra edzenek bennünket tulajdonképpen, hogy képesek legyünk a mókuskerékből kipillantani és meg-megállni. Sőt, hogy mi irányítsuk azt a bizonyos mókuskereket, mi irányítsuk a saját figyelmünket. És ne hagyjuk elsodorni magunkat a teendők, aggodalmak és szorongások áradatában. 
mindfulness.jpg
Hogy kezdjük a gyakorlatot?
Üljünk le egy kényelnes, stabil székre. Lazítsuk el a testrészeinket. A talpaink biztosan érintsék a talajt kis terpeszben. A karunkat tehetjük a törzsünk mellé, kezünk a combunkon vagy ölünkben kényelmesen pihen. A végtagjaink soha ne legyenek keresztbe. Hátunk egyenes, finoman támaszkodhat a szék támlájának, de inkább mi magunk tartsuk meg a gerincünket. Fejünket is egyenesen tartsuk, előre nézzünk. Egész testünkkel egyfajta méltóságteljességet sugározzunk. Biztonságos érzést ad a talaj, a gerincünk tartása.
A levegőt lassan vegyük orron át. A vállaink legyenek nyugalomban leengedve, mintha egy-egy madárka ülne rajtuk. Ne emelkedjenek fel. Próbáljuk minél mélyebbre venni a levegőt, hogy a hasunk emelkedjen a mellkasunk helyett. Ha a mellkasba vesszük a levegőt, akkor a vállaink is megemelkednek, ami nem lesz annyira hatásos. Az orron át szívjuk be és ki a levegőt és a levegő áramlásának érzéseire tereljük figyelmünket. Kövessük az útját attól a ponttól, hogy megérkezik az orrunkba, megtölti az orrüregünket, leáramlik a gégénken át egészen mélyen a hasunkba... majd vissza. A figyelmünk csak azon van, hogyan áramlik testünkben a levegő és ez milyen érzést, érzetet kelt bennünk. A különféle gyakorlatok itt adnak majd mindenféle figyelemirányítási lehetőséget, de a kiindulási pont mindig a helyes lélegzés. 
Bármilyen gyakorlat végzése közben hagyjuk megtörténni az érzéseinket, a gondolatainkat. Ne elemezzük őket, ne ítéljük meg őket. Ennek nem most van itt az ideje, engedjük el őket tovasiklani. Mintha egy kényelmes távolból csupán szemlélődnénk. És hagyjuk, ahogy a feszültség a kiáramló levegővel együtt távozzon belőlünk. 
meditate-1851165_1920.jpg
Nos, ez az alapkoncepció a meditációhoz és a különféle relaxációs gyakorlatokhoz. De ezek persze sokfélék, egymástól eltérőek, így számtalan tapasztalásra, figyelmi fókuszra adnak nekünk lehetőséget. 
Kellemes tudatos jelenlétet kívánok nektek!
Be-kettő-három-négy...Ki-kettő-három-négy...

Képek:

A bejegyzés trackback címe:

https://ambrozikata.blog.hu/api/trackback/id/tr5815626556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása